Renault Megane Classic 1.6 8V

Tutaj możesz pochwalić sie nam swoim autkiem lub motocyklem szczegółowo je opisując.

Renault Megane Classic 1.6 8V

Postprzez PanTomasz » 26 lip 2010, o 10:22

Od początku lipca jestem szczęśliwym posiadaczem takiej oto Meganki, którą nabyłem za 4 tys zł. Rocznik 1996, pierwsza rejestracja kwiecień 1997. Od tegoż roku aż do lipca 2010 była użytkowana przez JEDNEGO właściciela (ojca mojego kolegi), przez co samochód jest w naprawdę niezłym stanie, właściciel nie liczył się z pieniędzmi i wszystko wymieniał na czas w ASO. W tej chwili silnik raczej mnie nie interesuje bo jest w świetnym stanie (172 tys przebiegu), jedynym mankamentem jest cieknący olej ze skrzyni biegów, ale wkrótce i z tym się uporam. Okrutnie bałem się o elektrykę, jako że to francuski samochód (a dobrych wspomnień o elektryce we francuzach nie mam), ale tutaj nie ma z nią żadnych problemów, wszystko działa, nie mam dyskoteki w samochodzie, świecących się kontrolek ani nic z tych rzeczy. Zawieszenie ok, układ kierowniczy ok. Tłumik w trochę gorszym stanie, ale tym się raczej nie należy przejmować, jeszcze trochę pojeździ. Czeka mnie jeszcze wymiana progów, gdyż prawy zaczyna 'próchnieć', dowiadywałem się już i jest to koszt około 1100zł. Ponadto zbiera mi się woda (w dużych ilościach) pod wykładziną przy fotelu kierowcy i pasażera (jak czytałem na forum Megane są setki powodów), na razie wysuszyłem i będę czekał czy najdzie znowu :] Samochód jest cholernie pojemny, bagażnik 510 litrów, ustawny. W środku miejsca pod dostatkiem nawet dla rosłych osób (co sprawdzał już Missiou). Welurowa tapicerka, elektryczne szyby, elektryczne lusterka, jak na tamte lata wyposażenie całkiem niezłe.
Póki co, nic nie stuka, nie puka, nie trzeszczy.. więc jeździ :) zobaczymy jak długo.
PanTomasz
Klubowicz
Klubowicz

Imię: Tomasz
Wydział: Nauk Humanistycznych
Auto: Renault Megane Classic; 1996
Silnik: 1.6 8V
Spoty: 2

Re: Renault Megane Classic 1.6 8V

Postprzez Miczek » 26 lip 2010, o 17:05

foto, foto!!

Jak za taką kase to niezła okazja :) mnie też czeka walka z rudą bo te cienkie blachy aż na wylot przeżera no ale w Swiftach to norma. wpadaj na spot najbliższy!
Obrazek
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy.
Miczek
Administrator
Administrator

Imię: Mikołaj
Wydział: Transport
Auto: Swift Mk3 '95
Silnik: 1.3
Spoty: 9

Postprzez Missiou » 26 lip 2010, o 17:49

Miałem okazję jechać zarówno jako pasażer i jako kierowca i potwierdzam :P Auto przepastne, z przodu i z tyłu. Miejsca nad głową też dużo, duży zakres regulacji fotela, więc nietrudno znaleźć optymalną pozycję za kółkiem. Silnik jak na swoje 75 koni też daje rade :) Co prawda nie jest to demon prędkości, ale żwawo przemieszczać się po mieście i po trasie powinno się dać.

Silnik ma się dobrze, ale gdzieś chyba łapie Ci lewe powietrze, bo lekko świruje na jałowych obrotach :)
Obrazek Obrazek
Missiou
Klubowicz
Klubowicz

Imię: Michał
Auto: BMW 316i '90
Silnik: wystarczający
Spoty: 12

Postprzez PanTomasz » 26 lip 2010, o 23:11

Z chęcią zawitam na jakimś spocie :D Otóż właśnie z tą mocą silnika jest jedna wielka zagadka, były właściciel upiera się, że ma on ponad 90 KM (nie wie dokładnie ile), natomiast na drzwiach są dwa różne oznaczenia silników 'RT', a po drugiej stronie 'e', w dokumentach, cholera, też nigdzie nie napisali. Więc nie mam pojęcia jaką to ustrojstwo ma moc :x
PanTomasz
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Gajoss » 26 lip 2010, o 23:31

silniczki w megankach miały : 1,6 = 90km, 1,6 = 75km, no i 1,6 16V 107 km :-)

może ma jedne drzwi od innej meganki ??
Obrazek
Gajoss
Klubowicz
Klubowicz

Imię: Łukasz
Wydział: Fizjoterapia WSR
Auto: Ford Fiesta MK6 07'
Silnik: 1,6 TDCi
Moto: rynka :D
Spoty: 6

Postprzez Missiou » 26 lip 2010, o 23:47

A te silniki się czymś różniły w budowie i wyglądzie? 16V akurat bez problemu można rozpoznać po dwóch wałkach, ale jestem ciekaw różnic między 75 i 90. Mogą się one różnić totalnymi pierdołami, jak np. kolor listwy wtryskowej, kształt korka wlewu oleju, kolor bagnetu, itp :D
Obrazek Obrazek
Missiou
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez PanTomasz » 27 lip 2010, o 10:15

No i właśnie 75 KM ma oznaczenie 'RT' a 90 KM ma 'e'.. a ja mam je obydwa :D
Sprzedający jest moim znajomym i nic mi o wymianie drzwi nie wspominał, acz spytam się go przy najbliższej okazji, bo do prawej strony samochodu mam kilka pytań..
PanTomasz
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Missiou » 27 lip 2010, o 13:14

No tak, ale ja nie o oznaczeniach modelu, tylko o budowie silnika :D Ja też mogę sobie strzelić na klapie 325i i ludzie będą myśleli, że jestem fajny :P
Obrazek Obrazek
Missiou
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Miczek » 27 lip 2010, o 14:01

najlepiej zerknij na numery VIN i tam 7-9 znaki to kod zespołu napędowego. Tylko trzeba by poszperać w necie co ten kod oznacza.
Obrazek
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy.
Miczek
Administrator
Administrator

Imię: Mikołaj
Wydział: Transport
Auto: Swift Mk3 '95
Silnik: 1.3
Spoty: 9

Postprzez kryzys » 27 lip 2010, o 14:45

Missiou napisał(a):No tak, ale ja nie o oznaczeniach modelu, tylko o budowie silnika :D Ja też mogę sobie strzelić na klapie 325i i ludzie będą myśleli, że jestem fajny :P

wlasciwie to sie dziwie czemu tego jeszcze nie zrobiles :P
:hmm: w sumie to moge sobie amg na mesia trzasnac a na subaru wielkie TURBO albo STi :P
Obrazek
kryzys
Klubowicz
Klubowicz

Imię: Filip
Wydział: -
Auto: MercedesA160/W123/SubaruLegacy
Silnik: 1.6/2.3/2.0
Spoty: 7

Postprzez Missiou » 27 lip 2010, o 15:24

Ja tam jestem dumny ze swojego 316i i nie muszę się "dowartościowywać" znaczkiem od mocniejszych wersji :P Btw ktoś kiedyś mi zwrócił uwagę, że tego emblematu nie powinno być, bo BMW to tylko 325i, a taki mały silnik to obciach i nie powinienem się nim chwalić :)

Wracając do Meganki, możesz sobie zmierzyć czas do setki :D Wersja z silnikiem 90 powinna się zamknąć w 10s, 75 około 12 :P Wiem, że to mało miarodajne, bo jak się będzie źle wachlowało wajchą, to i na 90 wyjdzie 12s, ale nic lepszego mi póki co do głowy nie przychodzi. Niestety nie ogarniam w takim stopniu francuskiej motoryzacji, żeby odróżnić oba silniki.
Obrazek Obrazek
Missiou
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bezelek_89 » 27 lip 2010, o 23:06

na mineralnej jest hamowanie za 50pln i już masz pewne cóż za moc drzemie pod maską.

dodatkowo przelicznik mocy kW z dowodu rejestracyjnego i wszystko jasne
W centrum, po ulicy obok Beemwicy
Obrazek
"czas na lekki lans, pojeździć jedną z ulubionych tras.
Ruszam w teren, mamy niedziele. Tak wyszło, że błyszczą mi fele! Bling!"
bezelek_89

Imię: Dawid
Wydział: WIP
Auto: BMW e39 525 TDS
Silnik: 143 HP // 280 Nm
Spoty: 0

Postprzez Missiou » 28 lip 2010, o 00:51

1 kW = 1,36 KM

Z tego co słyszałem, problem jest taki, że w dowodzie NIE MA wpisanej mocy :D Trochę to dziwne, ale shit happens i różne rzeczy się dzieją na świecie.
Obrazek Obrazek
Missiou
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez PanTomasz » 5 sie 2010, o 23:21

Mam niusy, w sobotę odstawiłem samochód, mieli zrobić cieknący olej ze skrzyni biegów i zbadać przyczynę wody pod dywanikami i to rozwiązać. Samochód był w warsztacie 6 dni, miał być 2. Woda pod dywanikami: okazało się, że kiedyś kiedyś, jak KTOŚ montował alarm w samochodzie, miał potrzebę przeprowadzenia jakiegoś kabelka, tak więc wziął wiertarkę i zrobił to 'na chama', wywiercił dziurę, puścił kabelek i tak zostawił. I tędy oto woda mi się dostawała. Skrzynię, nie wiem czy zrobili, ale samochód odebrałem dziś wieczorem, warsztat mam około 3 km od domu i powiem szczerze, że bałem się czy dojadę. Primo, jakiś urwany kawałek plastiku za sobą ciągnąłem, dziwny dźwięk spod maski przy przekręcaniu kluczyka, chyba źle spasowana szyba (bo coś trzeszczy), dziwne 'warczące' dźwięki przy przyspieszaniu i... potworny smród i dym spod maski :|
Jutro tam jadę (jeśli dojadę) i im zrobię wjazd na kwadrat. Jo!
PanTomasz
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kryzys » 5 sie 2010, o 23:44

to moze napisz co to za warsztat zeby go reszta omijala szerokim lukiem ;]
Obrazek